E Complexa ...

luni, 30 august 2010

Malcoci


Malcoci
— Sat —
Țară România
Județ Tulcea
Comună Nufăru
Populație (2002)
- Total 1,014 locuitori
Fus orar EET (UTC+2)
- Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)
Cod poștal 827172

Malcoci este o localitate în județul Tulcea, Dobrogea, România.

Satul a fost înființat în anul 1843 de 25 de familii germane, care purtau numele strămoșilor lor originari din Alsacia, Valea Rinului, Baden, precum: Weideman, Klein, Kress, Frank, fiind primul sat german catolic din Dobrogea.

În perioada 1843-1859 localitatea a fost populată cu coloniști de origine germană, cunoscuți ca germani dobrogeni și a purtat denumirea de Malkotsch. Majoritatea germanilor au părăsit localitatea în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).

Cam asta zice Wiki scurt si concis. Restu ce am mai gasit pe net in afara de cineva care are un comentariu bun la un asa zis concurs jurnalistic pe o bere, e nesemnificativ.

Am gasit si un filmulet mic de la Descopera :





Fiind prin zona cu ocazia unei nunti am mers sa tragem neste poze ca trezise interes .

E prea tare ca si cladire si istoric , dasta zic ca e pacat si nu in sensul religios.

As fi pus osu cu placere la renovare , sau macar la aducerea in stadiul de ruina vizitabila ca si punct turistic al satului avand in vedere apropierea de Tulcea care are tranzit si interes Turistic foarte mare.
In fine ar fi uns un pic asa la suflet, sau macar sensibilizar mai ales pe germani sau turisti din alte popoare catolice care ajung prin zona.

Imi pace ca arhitectura mult si nu ca stare de depravare in care se afla , desi poate asta a facut-o mult ma interesanta de vizitat si de cercetat cu putin risc in domeniu protectiei munci la pozarii de ruiine.

Cica din 1945 nemtii au fost reintorsi , da nu stiu exact care ar fi faza ca sus in tula pe clopo scrie ca a fost Donat de un neamt in 1975 si foarte tare ca e facut la SULINA (sau cel putin are ceva in comun cu Sulina) Deci nu e parasita de prea mult timp.



Oricum cum se vede si din poze mai se paote recupera ceva.

Am auzit ca ar fi revendicat locul , curtea cred ca de aici si interesul imobiliaro-distructiv specific la noi care rade tot ce are gust in randul cladirilor.

Restul POZE si dece nu, fiind chiar in centru satuli vizibila de la soseaua ce merge de la Tulcea la Murighiol pe dreapta , puteti opri sa aruncati un ochi care e cat de putin interesat.





A da unii ziceau pe net ca se canta in germana in biserica , da eu am gasit pe jos bucati de hartie batute la masina cu rugaciuni in limba romana .



Etichete: , , , ,