E Complexa ...

luni, 28 iunie 2010

Stiinta sau NeStiinta, Care e calea?


Intai clar ca "Fericiti cei saraci cu duhul...."

Deci pe undeva e clar ca religia noastra ce sfanta si ortodoxa , fara sa ofensez sper, ne zice intr-un context asta, eu mereu am tradus si folosit cu ironie in anumite cazuri pasajul. In traducerea directa ii invidiam sau inca o fac pe cei prosti sau mai bine zis nestiutori sau nepregatiti, cum suntem toti de a un nivel in sus de altfel din toate puncetele posibile de vedere.
Dar pana la urma asta e ideea de a fi om sa creatura sau ceva, ideea de a fi limitat si nu nelimitat. Deci cu cat mai limitat cu atat mai fericit.

Chiar au dreptate, uneori mi-ash fi dorit sa fiu prost sau idiot sau retardat, cel putin pentru moment.

Cum avea o prietena un "mesaj dinacela de stare" :
"TO STUPID FOR SCIENCE? TRY RELIGION"
sau unu mai pompos fortat acum de mine: "stiinta care studiaza nestiinta sau istoria religiilor" ca sa aiba legatura cu titlu nu de alta.

Oricum initial vroiam sa pun doar definitiile de pe net pentru Stiinta si pentru NeStiinta:

ȘTIÍNȚĂ, științe, s.f. I.1. Faptul de a avea cunoștință (de ceva), de a fi informat; cunoaștere. * Loc. adv.Cu (sau fără) știință = (ne)știind; (in)conștient; cu (sau fără) voie. Cu bună știință = conștient, având cunoștința deplină a faptelor. Cu (sau fără) știința cuiva = cu (sau fără) consimțământul ori aprobarea cuiva. Spre știință = ca să se știe. ** Veste, știre. 2. Conștiință. II.1. Pregătire intelectuală, instrucție; învățătură, erudiție. * Știință de carte = cunoștințe de scriere și de citire. 2. Ansamblu sistematic de cunoștințe despre natură, societate și gândire; ansamblu de cunoștințe dintr-un anumit domeniu al cunoașterii. * Om de știință = savant, învățat. [Pr.: ști-in-] - Ști + suf. -ință (cu unele sensuri după fr. science).


iar,

NEȘTIÍNȚĂ s.f. 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva. * Neștiință de carte = analfabetism. 2. Lipsă de cultură, ignoranță; p. ext. obscurantism. - suf. -Ne-- + știință.

Etichete: , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire